Erös pista pro přípravu pikantních pokrmů

Po sametové revoluci v roce 1989 se mnoho lidí z Československa snažilo vycestovat na dovolenou na západ – do Rakouska, Francie, Spolkové republiky Německo, do Španělska, a země bývalého socialistického bloku zůstávaly stranou zájmu. Je to celkem pochopitelné, ale ne každý si takto počínal a našli se i lidé, co zůstali svým oblíbeným destinacím věrní. Jednou z nich bylo i Maďarsko, země velmi krásná, zajímavá a bohatá na kulturní tradice, památky a především zemědělské plodiny.

loďka na Balatonu

Pokud jste v Maďarsku nikdy nebyli, a nemáte tušení, o co přicházíte, rádi bychom vám připomněli, že si tu můžete dopřát skutečné ovocné či zeleninové hody. Pěstuje se tu převážně v rodinných farmách kukuřice, pšenice, brambory, jablka, meruňky, broskve, rajčata, okurky a mimo jiné i papriky.

Právě paprikám se tu velice dobře daří, je tu dostatek slunce, optimální denní i noční teplota vzduchu a kontinentální podnebí. Papriky se z Maďarska vyváží do mnoha zemí světa buď jako čerstvá zelenina, anebo v podobě koření. Paprika je rovněž surovinou pro tradiční dochucovací prostředek, který si za dlouhá desetiletí vybudoval, nazývá se Erös pista a můžete se s ním setkat v některých specializovaných obchodech.

maďarská paprika

Co je to Erös pista

Tento výrobek na čistě přírodní bázi je v podstatě, zjednodušeně řečeno, papriková pálivá pasta. Kromě mleté červené pálivé papriky (syrové) se v něm nachází pouze sůl, zahušťující látka (xanthan), kyselina citronová a konzervační látka sorban draselný.

Erös pistu můžete využít v různých pokrmech, jako jsou guláše, polévky, pomazánky, nebo třeba pikantní omáčky, vhodné jako příloha k luštěninám, špagetám či rýži. Krém je vhodný pro mexickou, italskou a maďarskou kuchyni, ale v zásadě nejste ničím omezeni, pokud milujete pálivé a pikantní pokrmy a rádi experimentujete a vytváříte i vlastní recepty.