Lanýže jsou vyhlášenou středomořskou dobrotou, už jste je zkusili?

Ochutnat něco nového, přesně to nás často vede k tomu, abychom si v italských restauracích poručili pro změnu lanýže. Výsledek pak může být různý, někdy nám nezachutnají, jindy si je nebudeme moci vynachválit a staneme se jejich fanoušky. Pro svou velmi specifickou chuť tak tato houba nemá jen příznivce, ale též odpůrce. O tom, že jde o klasickou italskou specialitu, která se skvěla například už na hodovních stolech římských patricijů, ale nemůže být nejmenších pochyb. Při jejich přípravě není namístě spěch, ale spíše pečlivost. A co dál o nich můžeme říci?

lanýž-1-min

Houba, která je přítelem gurmánů

Pokud je v centru pozornosti lanýž, máme tu čest s někým, kdo se může titulovat velmi zkušeným labužníkem. Dopřát si pár plátků je skutečnou delikatesou, ať už připravujete jakoukoliv dobrotu. Dokáží najít společnou řeč i s míchanými vajíčky, takže je opravdový univerzál. Naložený v mořské soli nebo třeba v bílé čokoládě přináší další plejádu chutí. Dobře jej doplní i sýr, těstoviny nebo rizoto, stačí pár malých plátků a vaše právě chystané nedělní menu může být úplně jiné. Vyjímá se také v balzamikovém octu, ostatně, naložené houby snad ani není třeba představovat a lanýž je členem podobné rodiny – i když je tedy obecně spíše za šlechtice.

Full Moon - Balsamico 12 let

 Hledáte vhodný dárek k narozeninám? Pro fanoušky středomořské kuchyně je volba vlastně celkem jasná, stačí si jen vybrat konkrétní balíček plný chutí. Darujete totiž i krásnou vůni a porci polyfenolů, které asi není třeba nějak představovat. Vychutnejte si třeba klasický balzamikový ocet, který mohou doplnit i lanýži. Dvanáct let čekání v dubovém sudu se povede zúročit v malé lahvičce, díky níž bude příštích pár nedělních menu opravdu výjimečných. Zbývá jen pár kapek na doplnění k dokonalosti, protože prémiový olivový olej od olivum.cz už čeká na své příznivce.

5/5 - (1 vote)